Behandelmethodes

Elk persoon is uniek met zijn eigen kwaliteiten, belemmeringen en valkuilen.

Indien de belemmeringen zo groot worden dat ze niet meer opwegen tegen de innerlijke kracht en daarbij ook het dagelijkse functioneren beïnvloeden, moet er soms van buitenaf hulp geboden worden. Bij ons wordt geluisterd naar de cliënt, geobserveerd wie we voor ons hebben en ingeschat wat het beste bij het individu past. Sommige hulpvragen zijn daarbij het beste te behandelen middels individuele behandeling, andere het beste in een groepssetting of een combinatie van beide.

Binnen de behandeling worden van verschillende behandelingsoriëntaties de relevante concepten overgenomen welke vervolgens geïntegreerd worden toegepast, een handelingsplan op maat voor u als persoon!

Problemen die wij vaak tegenkomen zijn: spanningsklachten, rusteloosheid, sombere stemming, nergens zin in hebben, het hebben van weinig energie, slapeloosheid, conflicten in de (werk)omgeving, emotionaliteit, gebeurtenis(sen) in het leven die nog niet verwerkt zijn, angsten en paniekaanvallen, onzekerheid, eenzaamheid, dwang en obsessies of een algeheel gevoel van ongenoegen. Deze problemen variëren van mild tot ernstig, maar hebben allemaal als kenmerk dat zij het leven op een negatieve manier beïnvloeden.

Bij Denazorg hebben we een breed aanbod van behandelprogramma’s. De volgende behandelingen worden door ons aangeboden:

Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy (CBASP)

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

Schematherapie

Emotion focused Therapy (EFT)

Cognitieve Gedragstherapie

Gedragstherapie

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Farmacotherapie

Systeemtherapie

Mindfulness

Psychodiagnostiek

Een psychodiagnostisch onderzoek wordt gedaan om je functioneren in kaart te brengen. Het doel van het psychodiagnostisch onderzoek is duidelijkheid geven over de achtergrond van je problematiek, je mogelijkheden en krachten en kan helpen bij het kiezen van de best passende behandelmogelijkheden. Bij dit onderzoek kan gebruik gemaakt worden van vragenlijsten en testen. Het onderzoek bestaat uit een of meer gesprekken (eventueel ook met naasten), het afnemen van vragenlijsten en het uitvoeren van praktische testen, schrijf- of vertelopdrachten. De duur van het onderzoek en het aantal afspraken bespreekt de onderzoeker met je. De resultaten van het onderzoek worden uiteindelijk opgenomen in een psychologisch rapport. Dit rapport zal vervolgens met je worden besproken en worden opgenomen in je dossier.

Een psychodiagnostisch onderzoek kan bestaan uit verschillende onderdelen, afhankelijk van jouw hulpvraag bepalen we welke onderzoeken we doen:

  • Een intelligentieonderzoek geeft informatie over je denkvermogen. De test bestaat uit een groot aantal vragen en opdrachten, die je individueel moet beantwoorden. Het onderzoek duurt ongeveer 2½ uur.
  • Een persoonlijkheidsonderzoek maakt duidelijk wat de invloed is van jouw karakter en je leefomgeving op je klachten. Het onderzoek bestaat uit vragenlijsten, interviews en/of testen.
  • We voeren een onderzoek naar specifieke psychiatrische beelden of ontwikkelingsstoornissen uit als er al bepaalde vermoedens zijn, zoals ADHD, autisme, een psychose, trauma, depressie of angststoornis. Hiervoor gebruiken we gesprekken, interviews en testen.
Maak een afspraak voor een intake.